STOP !! MASUKAN BARANG-BARANG INI DALAM BEKAS !! JIKA TIDAK, ANDA BOLEH TERKENA ?! BERIKUT PENJELASANNYA…

loading...

STOP !! MASUKAN BARANG-BARANG INI DALAM BEKAS !! JIKA TIDAK, ANDA BOLEH TERKENA ?! BERIKUT PENJELASANNYA... – Kita punya kebiasaan memasukkan bekal makanan ke dalam peti sejuk untuk mengekalkan kesegaran makanan itu supaya boleh digunakan kembali.

Tetapi anda tahu kawan saya, jika terdapat banyak jenis makanan yang walaupun dimasukkan ke dalam peti sejuk, masih tidak dapat dikekalkan kesegaran dan mungkin membawa kepada kanser. Mari kita lihat apakah makanan yang termasuk di dalamnya!

1. Pisang

Sesetengah orang gemar buah ini kerana lazat dan berkhasiat. Sesetengah orang mempunyai tabiat bermunculan pisang dalam peti sejuk untuk melindungi kesegaran, tetapi adakah anda tahu jika langkah yang salah?

Pisang adalah buah-buahan tropika yang tidak boleh disimpan dalam suhu yang rendah. Apabila disimpan di dalam peti sejuk supaya ia akan rosak walaupun reput kerana suhu yang sejuk. Reput pisang mempunyai rasa miskin pun mengandungi banyak cendawan.
Jika anda mengambil ia, maka ia akan meningkatkan risiko sakit kanser. Oleh itu, tidak meletakkan pisang dalam peti sejuk, tetapi menyimpan pisang yang kering dan berangin.

2. Coklat

Sesetengah orang meletakkan coklat di dalam peti sejuk kerana coklat mudah cair apabila suhu meningkat. Tetapi coklat disimpan di dalam peti sejuk kualiti rasa-ia semula jadi akan menurun walaupun meningkatkan peluang bakteria untuk membesar. Coklat semakin lama disimpan di dalam peti sejuk, lebih banyak bakteria yang tumbuh di dalamnya, mereka mengambil risiko yang tidak baik untuk penghadaman, merendahkan badan kekeb4lan, dan meningkatkan risiko sakit kanser.

3. Kuah sup 

Jangan meletakkan sup yang tidak digunakan di dalam peti sejuk dengan kuali keluli tahan karat kerana suhu rendah akan berlaku dalam tindak balas k! Mia dalam kuahnya dan kemunculan yang terhasil daripada bahan-bahan pan-risiko yang boleh menyebabkan kerosakan kepada sel-sel badan untuk meningkatkan risiko sakit kanser.

Selain itu, apabila hawks, kandungan garam dalam sos akan bertukar menjadi nitrit dan nitrosamines akan bertukar jadi masa yang masuk ke dalam badan. Nitrosamines adalah sebatian penyebab kanser. Oleh itu, apabila sup tersebut telah hilang, ditambah sama ada dibuang atau disimpan di dalam bekas yang mempunyai bahan kaca yang lebih selamat untuk kesihatan.

4. Daging

Protein yang terkandung dalam daging adalah sangat penting untuk badan kita. Sesetengah orang meletakkan daging tidak digunakan dalam peti sejuk. Daging beku dicairkan dengan air panas atau microvawe berasa ia tidak lagi lazat, bahkan juga boleh menyebabkan kanser.

Buddy boleh meletakkan daging di dalam peti sejuk dalam rak biasa, tetapi ia mengambil maklum bahawa jenis daging diperap masih tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk sesuai dengan baik dalam peti sejuk atau di rak biasa kerana garam yang terkandung dalam daging akan bertukar ke dalam nitrosamines yang boleh menyebabkan kanser. Jenis-jenis daging dan juga disimpan dalam keadaan bersih dan berangin.

Jenis-jenis makanan di atas apabila disimpan di dalam peti sejuk di samping ku4litas berasa ia penurunan semula jadi, sebenarnya, juga berbahaya kepada agensi kesihatan! Well rakan, tidak berhati-hati menyimpan makanan di dalam peti sejuk ya!

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih