Rawatan penyakit jantung, diabetes dan hipertensi

loading...
Powered by WP Review

Rawatan penyakit jantung, diabetes dan hipertensi – Penyakit jantung, diabetes dan hipertensi adalah penyakit majoriti dialami oleh masyarikat kita. Ketiga penyakit kronik ini disebabkan pola makan yang tak sihat juga stres dan banyaknya pencemaran yang mencetuskan radikal bebas. Alam mempunyai banyak bahan mentah ubat yang luar biasa besar potensinya. Berbagai macam penyakit telah diketahui ubat semula jadi, termasuk penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kencing manis.

Apa itu penyakit jantung

Penyakit jantung koronari tersenarai sebagai penyakit pembunuh nombor satu di dunia, dan dianggap ‘musuh nombor satu’ dalam kehidupan yang paling ditakuti. Menduduki tempat teratas, penyakit jantung bukan lagi menjadi pembunuh misteri. Paras kolesterol yang tinggi, diabetes, hipertensi, kegemukan, merokok, kurang melakukan senaman, faktor jantina, dan proses penuaan adalah antara faktor penyumbang kepada penyakit ini.

Apa itu penyakit diabetes

Penyakit diabetes melitus, DM (bahasa Yunani: διαβαίνειν, diabaínein, tembus atau pancuran air) (bahasa Latin: mellitus, rasa manis) yang juga dikenal di Indonesia dengan istilah penyakit kencing manis adalah kelainan metabolik yang disebabkan oleh banyak faktor seperti kurangnya insulin atau ketidakmampuan tubuh untuk memanfaatkan insulin (Insulin resistance), dengan simtoma berupa hiperglikemia kronis dan gangguan metabolisme karbohidrat, lemak dan protein, sebagai akibat dari:

  • defisiensi sekresi hormon insulin, aktivitas insulin, atau keduanya.[2]
  • defisiensi transporter glukosa.
    atau keduanya.

Apa itu penyakit hipertensi

Penyakit hipertensi adalah nama lain dari tekanan darah tinggi. Tekanan darah itu sendiri adalah kekuatan aliran darah dari jantung yang mendorong melawan dinding pembuluh darah (arteri). Kekuatan tekanan darah ini bisa berubah dari waktu ke waktu, dipengaruhi oleh aktivitas apa yang sedang dilakukan jantung (misalnya sedang berolahraga atau dalam keadaan normal/istirahat) dan daya tahan pembuluh darahnya.

Tekanan darah tinggi adalah kondisi di mana tekanan darah lebih tinggi dari 140/90 milimeter merkuri (mmHG). Angka 140 mmHG merujuk pada bacaan sistolik, ketika jantung memompa darah ke seluruh tubuh. Sementara itu, angka 90 mmHG mengacu pada bacaan diastolik, ketika jantung dalam keadaan rileks sembari mengisi ulang bilik-biliknya dengan darah.

Perlu diketahui bahwa tekanan sistolik adalah tekanan maksimal karena jantung berkontraksi, sementara tekanan diastolik adalah tekanan terendah di antara kontraksi (jantung beristirahat).

 

Rawatan Penyakit Jantung, Diabetes dan Hipertensi

Rawatan penyakit jantung, diabetes dan hipertensi

Rawatan herba biasanya didasari oleh pengalaman dan pengetahuan turun temurun. Resipi ini telah menjadi viral di internet kerana menurut pelbagai sumber resipi ini digunakan oleh Ustaz Sharhan Syafie (seorang pengamal perubatan herba) dan boleh menyembuhkan penyakit jantung, kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Bahan-bahan rawatan penyakit jantung, diabetes dan hipertensi:

  • 1 buah Kelapa Muda yang isinya masih lembut
  • 3 batang Serai yang sudah dimemarkan
  • 7 biji Halba

Cara rawatan penyakit jantung, diabetes dan hipertensi:

Kelapa Muda yang sudah dibuka hujungnya masukkan Serai dan biji Halba, kemudian panaskan di atas dapur. Ramuan ini untuk 2 kali minum.

Halba biasa juga disebut biji klabet / Kelabat, Rempah ini biasa dipakai untuk membuat pelbagai masakan. Halba boleh didapatkan di kedai kedai herba. Rawatan Penyakit Jantung, Diabetes dan Hipertensi

Minum ramuan ini 2 hari sekali. Jadi, misalkan anda mempunyai 7 buah kelapa muda maka itu cukup untuk 14 hari penggunaan.

Selamat Mencuba, Semoga anda Diberikan Kesembuhan Sempurna… Amin

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih