Punca Utama dan Cara Mengatasi Jerawat

loading...
Powered by WP Review

Punca Utama dan Cara Mengatasi Jerawat – Punca kemunculan jerawat pada wajah adalah sangat penting untuk mengetahui sebagai satu bentuk menjangkakan kita melakukan Pencegahan jerawat. Jerawat atau jerawat vulgaris yang dipanggil perubatan yang telah dan yang klasik masalah kulit muka (dahi, hidung dan pipi) walaupun kadang-kadang boleh dijumpai di leher dan bahu, dada atau belakang. Jerawat memang telah menjadi masalah biasa bagi remaja ibu-bapa juga yang berasa sangat membimbangkan dan hilang keyakinan.

Bagi kebanyakan remaja jerawat sebab tampaknya menjadi salah satu daripada soalan-soalan besar yang perlu tahu jawapannya. Dengan mengetahui punca-punca kemunculan jerawat kita boleh menjangka dan melakukan pencegahan supaya ia boleh mengelakkannya atau sekurang-kurangnya dapat melakukan pengendalian dengan betul. Apakah kira-kira punca jerawat? Perkara-perkara berikut akan mengkaji sebab-sebab yang membawa kepada tercetusnya jerawat di muka anda.

cara mengatasi jerawat

Sebelum anda menjumpai cara untuk menghilangkan jerawat, terlebih dahulu kita perlu memahami apa itu jerawat dan dengan pelbagai jenis dan pelbagai punca-punca yang mencetuskan ia. Jadi di samping untuk menyembuhkan kita juga boleh tahu cara untuk menghalangnya.

Punca Utama dan Cara Mengatasi Jerawat

1. Lebihan minyak pengeluaran

Jerawat ini tidak selama-lamanya kerana kita kelihatan kurang menjaga kebersihan muka, tetapi juga boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor dalaman atau dari dalam badan. Jerawat berlaku disebabkan oleh keadaan kulit yang tidak normal disebabkan oleh gangguan dari pengeluaran kelenjar minyak (kelenjar Sebaceus) yang berlebihan menyebabkan berlakunya tersumbat dalam saluran dan liang folikel rambut di kulit. Kerana berlakunya jerawat adalah yang paling biasa adalah timbunan minyak, hormon, atau ia boleh menjadi SABUN yang bekerjasama dengan bakteria pada kulit muka. Punca Utama dan Cara Mengatasi Jerawat

2. Bakteria

Bakteria merupakan salah satu punca jerawat yang paling serius. Bakteria yang dipanggil p. jerawat biasanya wujud pada kulit dan cenderung untuk terus membiak dalam kelenjar sebaceos yang mengalami tersumbat jadi merengsa kawasan sekitarnya. Kelenjar ini boleh pecah bila proses swelling diperbesarkan mengakibatkan keradangan sakit kulit dan menimbukan persekitarannya di muka. Inilah satu sebab kejadian rawatan jerawat jenis batu yang diperbesarkan dan sakit dan apabila sembuh boleh menyebabkan lubang seperti parut cacar air.

3. Sel-sel kulit mati

Jerawat biasanya terjadi kerana bertambahnya pengeluaran hormon androgen yang mengakibatkan lebihan kelenjar minyak. Jerawat akhirnya mula muncul kerana bakteria itu bercampur dengan sel-sel kulit mati. Daripada tersumbat yang terbentuk akibat mati kulit sel-sel yang juga kesempatan dengan SABUN untuk campuran untuk menebal sehingga yang menyebabkan tompok-tompok hitam atau putih di muka. Jerawat secara amnya memang menyerang muka, tapi jerawat juga boleh menyerang bahagian-bahagian lain badan seperti bahagian belakang anda lengan, dada, bahkan kulit kepala.

Pelbagai punca jerawat degil dan Cara Mengatasi Jerawat

1. Faktor hormon

Hormon sebagai punca terbesar kemunculan jerawat pada muka lebih-lebih lagi pada usia remaja. Jerawat secara amnya mula
Menghilangkan jerawat dengan mamasean
muncul pada usia 10 hingga 15 tahun dan kemudian akan mula hilang apabila usia 25, tetapi juga kebanyakan orang ada juga yang sehingga umur 40 hingga 50 tahun dengan peratusan sebanyak kira-kira 7%. Secara umumnya wanita mempunyai risiko tinggi terdedah jerawat dalam masa 2-7 hari sebelum haid, pesakit perlu memakai jenis ubat-ubatan seperti steroid, kortison, estrogen, dan testosteron serta feniton di kalangan wanita yang mengandung.

2. Kurang menjaga kebersihan rambut

Apa kaitan dengan jerawat diwajah rambut? Ia ternyata bahawa rambut mempunyai penting peranan dalam menyebabkan tercetusnya jerawat oleh itu adalah sangat penting untuk memastikan kebersihan rambut. Seseorang kurang rambut kebersihan seperti mencuci jarang sebagai contoh, apabila kulit kepala menghasilkan minyak lebihan maka minyak akan mengalir ke muka atau boleh juga mengalir rambut. Jadi apabila minyak bercampur dengan habuk, kotoran atau bakteria yang boleh akhirnya membawa kepada sekatan liang munculah di muka dan jerawat. Itulah sebabnya kadang-kadang jerawat boleh sangat degil dan sukar untuk dihapuskan walaupun melakukan pengendalian dengan betul.

3. Mengambil minuman berkarbonat

Minum minuman berkarbonat juga mempunyai kesan buruk pada tubuh manusia, salah satu daripada yang boleh mencetuskan tercetusnya jerawat. Minuman fizzy boleh mencipta keradangan dalam badan manusia, kerana dalam soda dalam bahan satu hasil yang boleh menyebabkan dan meningkatkan jerawat. Soda juga boleh mengurangkan yang PH boleh menyebabkan jerawat yang agak degil dan sukar untuk diatasi.

4. Kewujudan geseran atau tekanan pada kulit

Jerawat boleh juga dicetuskan oleh tekanan pada kulit seperti topi keledar, kolar, telefon bimbit dan pelbagai objek lain tanpa kita walaupun mengetahui ia boleh menimbulkan jerawat. Selain daripada tekanan terhadap bakteria kulit atau benda-benda yang melekat pada bertahan jika tidak bersih adalah pencetus utama.

5. Alahan makanan dan minuman

Satu lagi ialah punca jerawat dari Alergi kepada sesetengah makanan dan minuman seperti makanan laut, susu dan sebagainya. Makanan lain yang juga boleh mencetuskan kejadian jerawat adalah makanan yang yang tinggi jumalha Vitaman A, yang rendah Vitamin E serta sebagai terlalu banyak mengandungi karbohidrat.

Pelbagai punca berlakunya jerawat biasa dan cara mengatasi jerawat

Faktor-faktor genetik atau keturunan

 • Disebabkan oleh hormon testosteron satu jika pada lelaki-l
 • Bakteria yang menjangkiti melalui liang-liang muka
 • Menggaru muka boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit
 • Steroid anabolik
 • Faktor umur
 • Tersumbat dari liang-liang di muka kerana mati sel-sel kulit
 • Mengambil minuman beralkohol dan Merokok
 • Kekurangan pengambilan makanan yang mengandungi Vitamin A dan Vitamin B
 • Pegang dan Picit jerawat
 • Terlalu kerap dipengaruhi oleh pendedahan kepada cahaya matahari secara terus
 • Kurang pengalaman bersih muka dengan muka basuh rutin
 • Rambut yang kotor yang melekat pada wajah
 • Kerana terlalu banyak beban pemikiran atau tekanan
 • Disebabkan oleh kelenjar minyak berkontraksi
 • Disebabkan oleh penurunan hormon pada wanita
 • Kerana darah kotor
 • Disebabkan oleh pengambilan pil KB
 • Disebabkan oleh pencemaran udara yang kotor
 • Makan coklat terlalu banyak
 • Alahan pada bahan kimia yang terkandung dalam kosmetik
 • Mengambil air kurang putih
 • Kekurangan kebersihan kulit

Sekarang berkata beberapa faktor-faktor yang menyebabkan kemunculan jerawat pada muka, dada, belakang atau bahagian-bahagian lain. Mudah-mudahan dengan kita mengetahui sebab-sebab itu kita dapat mengetahui bagaimana untuk menghapuskan jerawat dengan betul dan melakukan pencegahan selepas itu. – bebasjerawat

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih