Inilah Manfaat Labu Siam Untuk Kesihatan dan Kecantikan

loading...
Powered by WP Review

Inilah Manfaat Labu Siam Untuk Kesihatan dan Kecantikan – Siapa yang suka mengambil sayur labu siam? Labusiam biasa disebut manisa, gondes, waluh, jipang, atau labusiem merupakan buah daripada tumbuhan menjalar yang boleh tumbuh di tanah yang basah dan lembab. Labusiammempunyai ciri kulit tipis berwarna hijau, daging putih pucat dan terdapat biji tipis di dalamnya.

Manfaat Labu Siam Untuk Kesihatan dan Kecantikan

Manfaat Labu Siam Untuk Kesihatan dan Kecantikan

Labu siam termasuk sayur-sayuran yang istimewa kerana mempunyai rasa yang rangup dan nikmat. Labu siambiasa diolah menjadi aneka menu masakan, antara lain: lodeh, oseng-oseng, sayur ulam, sambal goreng, campuran rujak uleg, dan manisan. Harga labusiamboleh dibilang cukup murah dan mudah didapati di tukang sayur dan pasar tradisional.

Kandungan Gizi Labu Siam

Walau harga nya relatif murah, tetapi labu siam mempunyai kandungan gizi yang luar biasa besar, salah satunya: vitamin B compleks (folat, niasin, thiamin, asid pantotenat, riboflavin, Vitamin B6), Vitamin C, serta mineral utama (zat besi, seng , fosforus, mangan, tembaga).

Manfaat Labu Siam untuk kesihatan dan Kecantikan

Besarnya kandungan gizi labu siam bikin sayur-sayuran ini sangat bagus untuk melindungi kesihatan tubuh dan kecantikan. Nah, supaya lebih perincian, simak penuturannya di bawah ini:
Mengelak penuaan

Kandungan antioksidan vitamin C dalam labu siam ampuh menolong mengelak kerosakan sel kulit disebabkan radikal bebas punca penuaan

Baik untuk wanita yang merancang kehamilan serta hamil

Kandungan asam folat dan vitamin dalam labu siam sangatlah bagus untuk menolong penuhi keperluan nutrisi sepanjang kehamilan. Folat penting juga mengurangkan risiko melahirkan bayi cacat serta keguguran. Inilah Manfaat Labu Siam Untuk Kesihatan dan Kecantikan

Mengelak kanser usus

Kandungan serat yang tinggi dalam labu siam menolong mengikat zak karsiogenik penyebab kanser. Diluar itu, kandungan antioksidan dalam labu siam juga membantu menghalang radikal bebas pencetus kanser.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih