JANGAN ABAIKAN !! INILAH CARA MUDAH UNTUK MENGELAKKAN BATU KARANG PADA BUAH PINGGANG…

loading...

JANGAN ABAIKAN !! INILAH CARA MUDAH UNTUK MENGELAKKAN BATU KARANG PADA BUAH PINGGANG…

batu karang

Tanda-tanda batu buah pinggang biasanya akan muncul pada peringkat yang lebih maju. Tidak mendapatkan terdedah kepada, mengelakkan dengan mengikuti langkah-langkah

Batu buah pinggang pada dasarnya terbahagi kepada garam mineral dan asid. Tanda-tanda batu buah pinggang umumnya akan muncul pada peringkat yang lebih maju. Tanda-tanda yang paling ketara iaitu kesakitan di bahagian belakang yang lebih rendah, air kencing, sakit masa membuang air kecil, sakit perut yang tidak normal, jangkitan saluran kencing berdarah dan kerap muntah-muntah.

Ada banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan batu buah pinggang, buah pinggang seperti tertulis. org.

1. Berpeluh terlalu banyak

Sauna serta sukan berat hanya mungkin baik untuk Kesihatan, tetapi mereka juga boleh membawa kepada batu buah pinggang. Mengapa? Kehilangan air melalui peluh menghadapi pengeluaran air kencing kurang. Lebih banyak anda berpeluh, lebih banyak anda membuang air kecil, yang boleh menyebabkan pembentukan batu buah pinggang.

2. Minum banyak air

Salah satu langkah terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan batu buah pinggang dengan meminum banyak air, sehingga anda boleh kerap membuang air kecil. Jadi, pastikan anda menjaga terhidrat, terutamanya apabila melakukan sukan atau aktiviti yang mencetuskan banyak berpeluh.

3. Mengurangkan makanan yang kaya dengan oxalate

Jika anda cenderung untuk membuat batu oxalate kalsium, doktor biasanya akan merujuk anda untuk menghadkan makanan yang kaya dengan oxalate. Makanan kaya oxalate, termasuk bayam, ubi bit, lobak, ubi keledek, kacang, teh dan produk soya coklat.

4. Mengurangkan makanan rendah dalam protein haiwan dan garam

Dengan mengurangkan makanan yang mengandungi banyak protein garam serta haiwan, anda boleh mengurangkan risiko batu buah pinggang.

Di sini banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko batu buah pinggang.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih