Inilah Cara Menghilangkan Tulang Ikan Yang Tersangkut di Tekak

loading...
Powered by WP Review

Inilah Cara Menghilangkan Tulang Ikan Yang Tersangkut di Tekak. Ketulangan tulang ikan memang menjengkelkan. Masa tengah sebahagian asiknya makan ikan yang lazat tiba-tiba harus berhenti kerana ada tulang ikan yang tersangkut di tekak.

Menghilangkan Tulang Ikan

Inilah Cara Menghilangkan Tulang Ikan Yang Tersangkut di Tekak

Nah, melalui artikel ini saya cuba untuk berkongsi maklumat tentang langkah menghilangkan duri yang tersedak di tekak dengan mudah. Semoga artikel ini dapat bermanfaat untuk anda semua serta dapat jadi penyelesaian untuk anda saat alami ketulangan tulang ikan.

Ketulangan tulang ikan sebenarnya tidak berbahaya. Cuma saja bila dibiarkan sangat lama dikhuatiri akan menyebabkan luka serta jangkitan pada tekak. Apabila jangkitan ini tidak akan di tangani jadi berisiko menyebabkan kematian. Pada tekak sendiri sebenarnya ada enzim yang boleh menghancurkan tulang ikan, cuma saja hal itu memerlukan sistem serta proses tergantung dari besar kecilnya saiz tulang ikan.

Cara terbaik untuk menghilangkan ketulangan tulang ikan iaitu dengan memeriksakannya ke doktor ENT. Kenapa terbaik? kerana doktor ENT mempunyai alat sendiri untuk lihat dalam tekak hingga kedudukan tulang ikan mudah di ketahui, selai itu mereka juga mempunyai alat yang boleh mengambil tulang ikan bahkan walaupun jauh didalam tekak. Tetapi sebelum pergi ke doktor ENT, sebaiknya anda cuba beberapa cara menghilangkan ketulangan tulang ikan di bawah ini.

Cara Menghilangkan ketulangan Tulang Ikan

1. Jangan beberapa cuba mengeluarkannya menggunakan tangan yang dimasukkan ke tekak kerana hal itu boleh menyebabkan jangkitan serta kecederaan pada kerongkong anda terlebih lagi kita tidak boleh menjamin kebersihan tangan kita.

2. Cuba untuk minum segelas air, namun perhalusi juga kesannya. Bila di rasa ada kesan yang positif baiknya diteruskan tapi bila tidak ada pergantian baiknya dihentikan sebab hanya akan membuat anda perut kembung. Cara ini cuma berkesan untuk tulang yang melekat di kerongkong serta menempelnya tidaklah terlalu kuat.

3. Cuba untuk batuk agar durinya keluar, bila di rasa tidak berpengaruh sebaiknya dihentikan kerana bila terlalu lama dikhuatiri akan membuat tekak jadi meradang.

4. Ambillah segenggam nasi lalu padatkan dan jadikan gumpalan. Telan gumpalan nasi itu tanpa air. Dengan begitu tulang akan menancap pada nasi dan dihanyutkan ke lambung.

5. Selain nasi anda juga boleh menggunakan pisang. Sama seperti nasi, pisang yang anda makan janganlah dikunyah. Cukup dipotong jadi beberapa bahagian besar yang dirasa anda sanggup menelannya kemudian telan. Duri yang menancap pada pisang akan terbawa ke lambung.

6. Cara yang lain adalah dengan menelan bolu dengan saiz yang besar. Tulang yang terkena bolu akan terbawa ikut ke lambung.

7. Jika di rasa cara-cara diatas tidak berhasil, sebaiknya anda segera memeriksakannya ke doktor ENT. Kerana dikhuatiri tulangnya menancap cukup kuat serta ditakutkan ada keradangan dan jangkitan pada tekak.

Nah sobat sekalian, itulah beberapa cara dalam menghilangkan ketulangan tulang ikan.

sumber; www.mediazone.press

 

Search Terms:

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih