Inilah 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah

loading...
Powered by WP Review

Petua 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah. Rumah bersih dan rapi, tetapi mengapa masih banyak semutberkeliaran, bahkan juga dengan bebasnya bikin sarang didalam rumah? Semuttermasuk serangga berkelompok yang sangat keras kepala serta sering datang tanpa diundang. Kehadiarannya tidak hanya memberi kesan jorok, namun juga sangatlah mengganggu, kerana seringkali menyerang persediaan makanan di meja makan, misalnya: lauk, kuih, gula, minuman, ataupun rempah.

Inilah 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah

Inilah 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah

Bayangkan saja, apa iya kita ingin pengambilan makanan yang telah dicabuli semut? Mengusir semutdengan cecair insectisida memang menolong, namun kandungan zat kimia mereka pasti boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk untuk kesihatan.

Tidak perlu pusing dengan kehadiran semut, kerana ada cara gampang serta selamat untuk mengatasinya. Hem, kira-kira, bagaimana caranya? Supaya lebih jelasnya, simak kesinambungan artikel Rumah Jadi Sarang Semut? Tangani dengan 8 Cara Ampuh Ini!

Inilah 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah

1. Sabun Cuci
Sabun bersihkan tidak hanya memberi aroma harum pada dalaman, walau demikian juga menolong mengusir semutdegil dirumah anda. Caranya cukup menaburkan semutpada sarang semutat au dnegan cara mencairkan sabun, lalu menyembur pada jalan yang biasa dilalui semutatau sarangnya.

2. Daun limau purut
Semut menyerang gula, beras atau perseiaan bahan makanan anda? Tak perlu khuatir, kerana anda boleh mengusirnya dnegan gampang serta cepat, iaitu: ambillah sebahagian helai daun limau purut, sobek agar aromanya keluar, lalu letakkan pada tempat gula, beras atau yang lain. Ditanggung semut bakal pergi serta tak kembali.

3. Daun Sirih
Selain daun limau purut, anda boleh memakai daun sirih, karena aromanya yang khas tak disukai semut. Caranya cukup ramas-ramas daun sirih, lalu letakkan di tempat yang disukai semut.

4. Baking soda
Baking soda boleh menolong anda mengusir semutdnegan cepat. Caranya cukup menaburkan baking soda pada sarang semutatau jalan-jalan yang biasa dilalui semut.

5. Serbuk kopi
Serbuk kopi mempunyai aroma yang wangi, walau begitu semutkurang menyenanginya. Kerana itu, anda boleh memakainya untuk mengusir semut. Caranya cukup menaburkan serbuk kopi di sarang semut, atau dnegan membungkusnya dalam kain, lalu letakkan didalam bekas makanan yang mau terbebas dari semut.

Inilah 8 Cara Mudah Menghilangkan Semut Di Rumah

6. Cengkeh
Ulas boleh menolong menyedapkan masakan, namun boleh juga menolong mengusir semutlantaran aromanya yang menyengat. Caranya cukup tumbuk ulas, lalu taburkan ditempat yang di idamkan bebas dari semut.

7. Cangkang telur ayam
Suka membuang cengkerang telur ayam? Janganlah lakukan, kerana dengan sedikit trick, anda boleh memakainya untuk mengusir semut. Langkahnya cukup tumbuk cengkerang telur hingga halus, lalu taburkan pada tempat yang mahu bebas dari semut.

8. Cuka
Cuka mempunyai aroma menyengat yg tidak disenangi semut. Jadi, anda boleh memakainya untuk mengusir semut. Caranya cukup mencampurkan cuka dengan sedikit air, lalu menyembur pada sarang semut.

Mengusir semut tak perlu memakai cecair insectisida berisiko, kerana dengan bahan-bahan semula jadi di atas, kita dapat membebaskan rumah dari masalah semut. Mudah-mudahan maklumat yang berjudul Rumah Jadi Sarang Semut? Tangani dengan 8 Cara Ampuh Ini! Boleh bermanfaat untuk kita semua.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih