Inilah 5 Makanan Yang Baik Untuk Tulang Selain Susu Yang Ramai TAK TAHU !!

loading...
Powered by WP Review

Inilah 5 Makanan Yang Baik Untuk Tulang Selain Susu Yang Ramai TAK TAHU !! – Susu memang menjadi minuman yang banyak disukai orang kerana terkecuali protein serta lemak yang sihat, susu juga kaya kandungan kalsium yang memberikan nutrisi tulang supaya terlepas dari osteoporosis. Tetapi tak kebanyakan orang boleh minum susu, ada yang tidak suka dan ada juga yang alergi dengan kandungan susu.

Inilah 5 Makanan Yang Baik Untuk Tulang Selain Susu

Inilah 5 Makanan Yang Baik Untuk Tulang Selain Susu Yang Ramai TAK TAHU !!

Lalu bagaimanakah caranya supaya terus dapat memperoleh kalsium tanpa ada minum susu? Bahkan juga makanan mempunyai bahan soya seperti tempe serta tahu dan susu soya juga kaya kalsium. terdapat beberapa makanan yang kaya kalsium terkecuali susu, sebahagian salah satunya yaitu seperti berikut:

1. Bok coy
Sawi hijau dengan daging lembut serta renyah ini boleh kaya kalsium. Terkecuali mudah dimasak, bok coy juga mudah didapati. Tidak jadi masalah tak minum susu, anda terus boleh memperoleh kalsium dengan makan bok coy.

2. Salmon
Ikan salmon memanglah mahal serta sedikit di jual di pasar tradisional, namun dapat penuhi keperluan kalsium tubuh. Anda boleh cobanya sesekali. Ikan salmon boleh dimakan mentah seperti pada sajian sushi atau masak melalui cara dibakar sebentar.

3. Oren
Terkecuali kaya vitamin C, oren nyatanya menaruh kalsium yang dapat mengelakkan anda daripada osteoporosis. Oren terang boleh tingkatkan system kekebalan badan dari penyakit serta melindungi sel badan dan kulit yang sihat awet muda lantaran antioksidan-nya.

4. Sardin
Ikan dalam tin seperti sardin tidak cuma nikmat, namun ia juga mempunyai kandungan banyak kalsium. Tetapi sudah pasti tak boleh terlalu berlebih makan sardin pakej lantaran mempunyai kandungan bahan pengawet serta garam yang boleh tingkatkan desakan darah.

5. Okra
Sayur-sayuran yang sama dengan bentuk cili ini dapat sangat enak jadikan menu makan malam terkecuali juga kaya kalsium. Anda boleh memasak melalui cara menumis, panggang atau jadikan sup untuk memperoleh nutrisinya.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih