Ini 15 Fakta Tentang Kopi Yang Anda Tidak Tahu, Jangan Abaikan..

loading...
Powered by WP Review

Ini 15 Fakta Tentang Kopi Yang Anda Tidak Tahu, Jangan Abaikan.. – Banyak kajian telah menunjukkan bahawa kopi bukanlah minuman sihat semua. Walau bagaimanapun, mereka telah juga mendapati bahawa Voltaire minum lebih daripada 50 cawan kopi sehari dan meninggal dunia ketika beliau 83, manakala Beethoven digunakan lebih daripada 60 biji kopi untuk membuat elixir harian beliau. Oleh itu, minum kopi tidak merbahaya, ia boleh?

Fakta Tentang Kopi

Kopi mengandungi banyak nutrien kesihatan dan antioksidan yang boleh meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Ini 15 Fakta Tentang Kopi Yang Anda Tidak Tahu, Jangan Abaikan..

Berikut adalah 15 fakta tentang kopi yang akan membuatkan anda mengambil cawan kopi sekarang. Pada akhirnya, kita akan membentangkan satu resipi ais-kopi untuk hari-hari musim panas panas.

15 FAKTA TENTANG KOPI YANG AKAN MEMBUAT ANDA MEREBUT CAWAN KOPI KINI

1. kopi meningkatkan tekanan darah

Sedikit kopi realiti maya yang dinamakan boleh membantu anda merawat hypotension. Walau bagaimanapun, orang-orang yang mengalami tachycardia tidak harus mengambil ia. Orang lain, kopi boleh meningkatkan tekanan darah dan meningkatkan tahap bila-bila masa yang anda sedang mengalami hypotension.

2. kopi melegakan sakit kepala

Disebabkan jumlah besar kafein, kopi dengan cekap boleh merawat Migrain dan sakit kepala yang teruk. Walaupun ia tidak mempunyai kesan menenangkan yang sama seperti ubat tahan sakit, ia boleh memberikan kelegaan daripada sakit kepala.

3. kopi meningkatkan ingatan

Kopi mempunyai pelbagai neuromediators dan stimulator, yang memperbaiki mood swifts dan mempertingkatkan memori. Kopi adalah amat bermanfaat bagi orang-orang dengan ingatan jangka pendek.

4. kopi meningkatkan penurunan berat badan

Dengan memakan sekurang-kurangnya dua cawan kopi, anda boleh meningkatkan penurunan berat badan. Jika tahap Leptin penurunan di dalam badan, badan Menyimpan lemak untuk masa depan dan menyebabkan pertambahan berat badan. Malah, kopi meningkatkan tahap leptin dan sekali gus ia membawa kepada penurunan berat badan.

5. kopi merendahkan tahap kemurungan dan tekanan

Kopi boleh bertindak sebagai agen anti-tekanan yang merangsang pelepasan serotonin dan melanin, komponen utama bagi suasana yang baik. Di samping itu, aroma kopi boleh melegakan dan merehatkan minda, manakala minum kopi meningkatkan kepuasan.

Kopi mempunyai kesan ke atas otak, dengan mengurangkan kemurungan. Di samping itu, kopi mengandungi kafein yang memberi kesan kepada tubuh dengan cara yang sama. Walau bagaimanapun, kafein yang terdapat dalam produk lain, seperti coklat, teh dan soda, lepaskan CNS ini dengan cara yang sama.

6. kopi merangsang sehingga imuniti

Pakar-pakar kesihatan manu berfikir bahawa pengambilan kopi boleh mengurangkan risiko kematian awal. Disebabkan oleh fakta bahawa kopi merangsang sistem imun, meningkatkan ketahanan badan dan kesihatan keseluruhan. Di samping itu, kopi boleh meningkatkan kesihatan jantung, hati dan sistem penghadaman.

Apabila anda menyediakan kopi, pastikan anda menggunakan kopi segar dan bukannya kopi segera, yang lebih rendah dalam nutrien dan boleh membawa kepada kerosakan daripada saluran penghadaman.

7. kopi meningkatkan prestasi otak

Kopi boleh membantu anda merawat isu-isu Kecergasan, tumpuan dan perhatian. Dengan menambahkan sedikit gula ke kopi anda, anda boleh meningkatkan tahap tenaga dalam badan anda.

Untuk mengelakkan sebarang kesan sampingan penggunaan kopi, pastikan anda minum selepas Sarapan Pagi.

8. kopi boleh meningkatkan tahap tenaga

Kopi boleh merawat keletihan dan meningkatkan tahap tenaga. Pengambilan kafein, yang terdapat dalam kopi, diserap di dalam badan dan ia dibawa ke otak. Di sana, pengambilan kafein menghalang Adenose, neurotransmitter yang pembantut.

Kemudian, tahap lain neurotransmitters, seperti: dopamine dan norepinephrine, meningkatkan, dan memperbaiki menembak sel-sel otak.

Kopi meningkatkan pelbagai fungsi otak, seperti berikut: kebolehan kognitif am, tindak balas, berjaga-jaga, mood, memori, dan sebagainya.

9. kopi meningkatkan prestasi fizikal

Kafein dalam kopi merangsang sistem saraf yang menghantar isyarat kepada sel-sel lemak badan untuk memecahkan lemak.
Selain itu, kafein meningkatkan tahap adrenalin, hormon penerbangan, di dalam badan, yang menyediakan badan untuk prestasi fizikal.

Semasa sel-sel lemak memecahkan lemak dalam badan, ia mengeluarkannya dalam darah seperti asid lemak dan mengubah mereka menjadi bahan api, yang menggunakan tubuh sebagai tenaga.

10. kopi ini dimuatkan dengan nutrien Kesihatan

Secawan kopi mengandungi:

-Niacin dan magnesium: RDA 2%
– Kalium dan mangan: RDA 3%
-Vitamin B5 (asid Pantothenic): 6% RDA
– RDA 11% Vitamin B2 (Riboflavin):

11. kopi mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Kencing manis jenis 2 adalah isu kesihatan umum, kerana hampir 300 juta orang menderita daripada itu. Ia dimanifestasikan dengan gula darah yang tinggi seperti ketidakmampuan untuk mengeluarkan insulin atau rintangan insulin.

Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan kopi mengurangkan risiko kencing manis jenis 2.

12. kopi menghalang dementia dan Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah isu neurodegenerative bersama, yang merupakan punca utama dementia. Ia biasanya mempengaruhi orang yang berusia 65 tahun.

Unluckily, ubat untuk Penyakit Alzheimer tidak wujud. Walau bagaimanapun, anda boleh melambatkan ia dengan beberapa perkara. Salah seorang daripada mereka adalah untuk makan makanan yang sihat dan lakukan senaman.

Di samping itu, kopi mempunyai kesan-kesan berfaedah dalam Penyakit Alzheimer dan dementia, juga. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa kopi mengurangkan risiko penyakit Alzheimer sebanyak 65%.

13. kopi mengurangkan risiko penyakit Parkinson’s

Penyakit Parkinson’s mewakili penyakit neurodegeneratif paling biasa ke-2 di dunia. Ia adalah disebabkan oleh kematian sel-sel otak janaan dopamine.

Walau bagaimanapun, seperti Penyakit Alzheimer, Terdapat juga ada ubat untuk Parkinson.
Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan kopi mengurangkan risiko penyakit Parkinson’s sebanyak 32%-60%. Kesan ini adalah disebabkan oleh kandungan kafein.

14. kopi mengurangkan risiko beberapa jenis kanser

Kanser adalah punca nombor satu kematian, yang dimanifestasikan dengan pertumbuhan sel-sel yang tidak normal. Kopi adalah pelindung untuk kanser Kolorektal dan kanser hati.

Di samping itu, banyak kajian telah mendapati bahawa pengambilan kopi mengurangkan risiko kanser sebanyak 40%. Di samping itu, minum 4-5 cawan kopi secara harian mengurangkan risiko kanser Kolorektal sebanyak 15%.

15. kopi mengurangkan risiko angin ahmar dan tidak menyebabkan serangan jantung

Ia dianggap bahawa kafein dapat meningkatkan tekanan darah. Walaupun ia adalah benar, ia difikirkan bahawa selepas minum kopi dengan kerap kesan hilang.

Di samping itu, banyak kajian telah menunjukkan bahawa kopi tidak meningkatkan risiko mengalami penyakit jantung.

Iaitu, mereka telah mendapati bahawa pengambilan kopi mengurangkan risiko penyakit jantung di kalangan wanita. Di samping itu, ia merendahkan risiko strok sebanyak 20%.

Sumber: http://nutrilifetips.com/facts-about-coffee-you-don’t-tahu-tetapi-anda-harus /

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih