Gejala Diabetes Pada Kaki

loading...
Powered by WP Review

Gejala Diabetes Pada KakiKencing manis adalah penyakit, di mana badan pesakit tidak secara automatik mengawal paras gula (glukosa) dalam darah. Dalam tubuh yang sihat, hormon insulin pankreas mengambil bertanggungjawab mengangkut gula melalui darah ke otot-otot dan tisu-tisu lain untuk membekalkan tenaga.

gejala diabetes

Kencing manis adalah gangguan metabolisme taburan gula oleh badan. Pesakit kencing manis tidak boleh menghasilkan insulin dalam jumlah yang mencukupi atau badan tidak dapat menggunakan insuin secaa berkesan, supaya Jadilah lebihan gula dalam darah. Kronik lebihan gula dalam darah (hiperglisemia) ia menjadi toksik kepada badan.

Gejala Diabetes Pada Kaki

Glukosa Sebahagiaan terperangkap di dalam darah yang limpahan ke dalam sistem air kencing untuk dilupuskan melalui air kencing. Air kencing pesakit kencing manis yang mengandungi gula.

Tanda-tanda dan gejala diabetes yang sering diadukan pesakit kencing manis antaranya: kerap kencing pada waktu malam hari sering berasa dahaga, lapar, cepat berat menurun dengan cepat, rasa lemah dan mudah keletihan, kerap kesemutan di kaki dan tangan, penglihatan kabur, jangkitan, keputihan, kudis atau lebam yang sukar untuk sembuh (gangrene), tertakluk, kulit kering atau gatal-gatal.

Komplikasi kencing manis

Apabila dibiarkan tidak terkawal dan tanpa Penjagaan mencukupi, keadaan ini boleh membawa kepada komplikasi kencing manis penyakit yang membawa maut, seperti kerosakan saraf (neuropati), otak (cerebrovaskular), penyakit mata (retinopathy), penyakit jantung (kardiovaskular), penyakit buah pinggang (nephropathy), mati pucuk, ketakcernaan, komplikasi di dalam mulut (gigi mudah off), mudah dijangkiti, kecacatan kulit (gatal biasanya sekitar dengan bulu Ari-Ari) dan luka yang reput. Gejala Diabetes Pada Kaki

Search Terms:

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih