Cara Meningkatkan Pertumbuhan Untuk Kesihatan Sel-sel Otak dan Keupayaan Anda

loading...
Powered by WP Review

Cara Meningkatkan Pertumbuhan Untuk Kesihatan Sel-sel Otak dan Keupayaan Anda – Sandrine Thuret, neuroscientist yang terkenal, mendakwa bahawa semua orang boleh tumbuh sel-sel otak yang baru. Beliau menyediakan kajian dan nasihat tentang bagaimana untuk meningkatkan neurogenesis, meningkatkan mood anda, meningkatkan ingatan maklumat dan mengurangkan penurunan yang dikaitkan dengan umur.

Meningkatkan Pertumbuhan Untuk  Kesihatan Sel-sel Otak

Cara Meningkatkan Pertumbuhan Untuk Kesihatan Sel-sel Otak dan Keupayaan Anda

Bertentangan dengan kepercayaan umum, otak manusia boleh dibetulkan, yang menunjukkan bahawa sel-sel otak kerugian semula boleh berkembang.

APA YANG NEUROGENESIS MAKSUDKAN?

Otak terdiri daripada banyak kawasan-kawasan otak. Neurogenesis adalah proses membentuk sel-sel otak yang baru. Ia biasanya berlaku selepas bersalin awal pembangunan. Hanya di kawasan dua otak, neurogenesis berfikir untuk menceburi dewasa. Di samping itu, kedua-dua daerah ini dikenali sebagai sub ventrikular dan hippocampus itu.

Pada tahun 1962-1963, Joseph Altman mendapati sesuatu yang luar biasa. Malah, bagaimana kerja adalah di bawah pemerhatian yang berterusan. Pada 1990-an, neurogenesis adalah dianggap sebagai satu keutamaan. Di samping itu, pembelajaran dan ingatan mungkin agak fungsi otak yang penting, yang boleh dipertingkatkan oleh membesar sel-sel otak yang baru.

Apa yang lebih penting adalah hakikat bahawa beberapa kesan memodulatkan turut hadir pengawalseliaan tekanan dan mekanisma yang bermanfaat daripada beberapa antidepresan. Jadi, proses berkembang otak baru sel-sel yang boleh menunjukkan terlebih dahulu dalam merawat kemurungan dan Alzheimer.

CARA UNTUK MENGEMBANGKAN SEL-SEL OTAK YANG BARU?

Berikut adalah cara untuk mengembangkan sel-sel otak yang baru:

Kaedah ini adalah murah dan tidak memerlukan pembedahan. Anda boleh menggunakannya untuk memperbaiki potensi kognitif dan mempertingkatkan neurogenesis.

1. lakukan senaman

Peningkatan neurogenesis berkaitan dengan berjalan kaki. Menurut kajian, berjalan selama 45 minit sehari boleh membawa kepada peningkatan pertumbuhan tisu-tisu hippocampus.

Di samping itu, kajian-kajian lain menunjukkan bahawa melakukan senaman ini juga bermanfaat untuk neurogenesis. Selain itu, melakukan senaman boleh mengurangkan risiko mengalami Alzheimer.

2. makan lebih banyak blueberry

Ia adalah penting untuk makan lebih banyak blueberry kerana penggunaan mereka memperbaiki mood, neurogenesis dan kebolehan kognitif.

Blueberry yang kaya dengan flavonoid yang menjadikan mereka makanan yang baik. Samping menyokong neurogenesis, anda perlu mengawal tahap gula anda. Ini adalah satu lagi sebab mengapa blueberry yang sihat, kerana ia tidak mengandungi jumlah gula yang tinggi.

3. Elakkan memakan makanan yang kaya dengan kalori dan amalan berpuasa

Mengelak pengambilan makanan yang kaya dengan kalori dan mengamalkan puasa menyumbang kepada kewujudan sel-sel otak. Malah, anda boleh makan kunyit, mengelakkan kalori dan amalan berpuasa.

4. menggunakan curcumin dalam diet anda

Menggunakan curcumin akan membantu anda untuk meningkatkan pertumbuhan sel-sel otak. Di samping itu, curcumin merupakan satu kompaun aktif yang dijumpai dalam kunyit rempah India. Banyak kajian haiwan telah menunjukkan sambungannya ke neurogenesis. Selain itu, kajian-kajian lain menunjukkan curcumin yang boleh mengurangkan faktor ungkapan neurotrophic sintesis otak, yang penting untuk pelbagai fungsi otak.

5. mengambil asid lemak omega-3 atau mengkonsumsi ikan ditangkap liar

Asid Dososahexaenoic (DHA) adalah sejenis lemak omega-3 meningkatkan neurogenesis paling berkesan. Menurut kajian tersebut, ia boleh membantu untuk meningkatkan neurogenesis. Jadi, mengkonsumsi ikan ditangkap liar atau mengambil asid lemak omega-3 untuk menyokong neurogenesis.

6. minum teh hijau

Minum teh hijau adalah dianggap menyokong neurogenesis. Malah, kompaun epigallocatechin (EGCG) yang ditemui dalam teh hijau, meningkatkan pertumbuhan sel-sel otak yang baru. Menurut kajian tersebut, sebatian ini mempunyai kesan positif ke atas neurogenesis tikus. Oleh itu, minum teh hijau atau mengambil EGCG sebagai makanan tambahan yang boleh meningkatkan pertumbuhan sel-sel otak yang baru.

Jika kita Bandingkan manusia ke haiwan kajian, kita akan menyimpulkan bahawa data adalah relevan. Ini bermakna bahawa anda boleh mengambil jumlah dos yang berkaitan. Selain itu, EGCG cabutan atau teh hijau adalah difikirkan memberi kesan yang positif pada neurogenesis.

7. makan coklat gelap

Makan coklat gelap difikirkan untuk meningkatkan umur panjang. Di samping itu, ianya juga bermanfaat untuk menyokong neurogenesis, atau baru sel-sel otak, disebabkan oleh jumlah flavonoid yang tinggi yang semakin meningkat.

KESAN-KESAN SAMPINGAN NEUROGENESIS

Walaupun neurogenesis mempunyai kesan positif ke atas kesihatan anda secara keseluruhan, ianya benar-benar penting untuk menyedari kesan-kesan sampingan yang, terlalu. Menurut pakar, meningkat neurogenesis boleh membawa kepada kesan negatif serta menurun neurogenesis.

Walau bagaimanapun, sesetengah neuron baru yang dilahirkan pada neurogenesis mungkin mati dalam 14 hari. Di samping itu, sesetengah neuron baru boleh dibawa ke lapisan molekul.

Untuk meringkaskan, ia adalah benar-benar penting untuk memasukkan tambahan dan makanan yang meningkatkan neurogenesis dalam diet anda.

Selain itu, buruk diet dan pemakanan yang kurang baik yang tidak akan memberi manfaat yang dikehendaki.

Sumber: http://nutrilifetips.com/how-to-grow-new-brain-cells/

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih