7 TANDA-TANDA KANSER SERVIKS YANG PERLU WANITA BACA !!

loading...
Powered by WP Review

JANGAN DIABAIKAN, INILAH 7 TANDA-TANDA KANSER SERVIKS YANG PERLU WANITA BACA !! Penyakit yang timbul di se **! Ks atau leher r **! M, bisa jadi masalah yang begitu serius untuk wanita. Hadirnya penyakit ini begitu mencemaskan, namun pertumbuhan se **! Ks boleh diramalkan serta diubati bila di ketahui sejak awal.

7 TANDA-TANDA KANSER SERVIKS YANG PERLU WANITA BACA !!

7 TANDA-TANDA KANSER SERVIKS

HPV atau human papillomavirus adalah penyebabnya paling umum dari penyakit yang timbul di se **! Ks. Jangkitan ini boleh menular secara se *** 4l serta nampak dalam banyak jenis.

Penyakit HPV boleh sembuh dengan cara semula jadi atau boleh menyebabkan pengembangan sel abnormal yang boleh mengakibatkan kanser serviks. Berikut 7 tanda kanser se **! Ks yang perlu anda amati.

1. Keluarnya kotoran yg tidak biasa.
Selepas kanser mula tumbuh dalam se **! Ks, se-sel pembahagi r **! M bakal bebas serta mengakibatkan se *** si berarir.

2. Ketuat.
Menurut pakar sakit puan Rosa Maria Leme, penampilan kutil (luaran atau dalaman) boleh jadi peringatan untuk beberapa penyakit, termasuk kanser se **! Ks.

3. Sakit atau pendarahan.
Pertumbuhan kanser serviks yang berlangsung di leher r **! M dapat membuatnya kering serta mengakibatkan pendarahan dan kesakitan. Re *** m atau kandum k **! H Anda juga boleh alami pendarahan. Jika anda alami pendarahan diluar tempoh me ***** asi, anda perlu segera membuat pemeriksaan.

4. Anemia.
Jika anda melakukan diet tetapi tak ada perubahan, namun anda sering terasa lelah atau jantung anda berdegup lebih cepat selepas melakukan diet, umumnya muka anda bakal tampak pucat. Keadaan ini adalah hasil dari pendarahan tidak normal yang boleh menyebabkan kanser se **! Ks.

5. Masalah k **! H.
Masa se **! * S berkembang jadi lebih besar, kandung k **! H serta buah pinggang bakal tertekan yang boleh mengganggu kemasukan u * in3. Hal semacam ini boleh menyebabkan sakit waktu buang air kecil atau pencemaran saluran k **! H.

6. Sakit terus-menerus pada kaki, pinggul atau punggung.
Masa se **! Ks bengkak, hal itu bakal mengganggu organ lain di sekitarnya. Urat juga turut terkena dampaknya yang menyebabkan darah sukar mengalir ke pinggul serta kaki, yang pada akhirnya mengakibatkan bengkak serta rasa sakit di kaki.

7. Berat badan.
Hampir tiap-tiap jenis kanser boleh turunkan berat badan anda. Ketika leher r **! M bengkak serta menghimpit perut, ini bakal mengakibatkan nafsu makan berkurang yang akhirnya membawa kepada penurunan berat badan.

Beberapa penyebabnya kanser se **! Ks antara lain:
Merokok atau jadi perokok pasif Gonta ubah pasangan Berkaitan i *** m tanpa perlindungan Sistem kekebalan tubuh yang lemah.

Source: Healthy Life Vision

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih